Yritysmentori Kennet Kronman on pitkän yritysjohtamiskokemuksensa ansiosta oppinut tunnistamaan yrityksen kasvun ja pitkäaikaisen menestyksen kannalta keskeisiä tekijöitä. Niiden avulla hän auttaa kasvupotentiaalia omaavia pk-yrityksiä kasvamaan.
– Itsensä, yrityksen ja johdon tarkastelu saattaa tuntua epämukavalta. Kasvun edistämiseksi on kuitenkin oltava valmis katsomaan aikaansaannoksiaan objektiivisesti, Kronman toteaa.
Hän korostaa erityisesti selkeän strategian ja yhteisen tahtotilan merkitystä yrityksen sisällä. Tavoitteena tulee olla johdon ja asiakkaan välisen kuilun kaventaminen, koska silloin on paljon helpompi harjoittaa hyvää liiketoimintaa. Kronmanilla itsellään on tästä kokemusta perintäalalta:
– OK Perinnän perustaessamme olimme pieni toimija, mutta yhtä mieltä siitä, että haluamme harjoittaa tuottoisaa liiketoimintaa, joka myös ratkaisee asiakkaiden ongelmia. Asetimme tavoitteen, joka vaikutti meistä utopistiselta – tulla maan kolmanneksi suurimmaksi perintätoimistoksi. Kun tavoite lausuttiin ääneen ja laitettiin paperille, alkoi tapahtua.
Strategiatyö voi olla työlästä ja tunteikasta
Yrityksen omistajien tulee olla yksimieleisiä yhtiön pitkän tähtäimen tavoitteista ja siitä, miten ne saavutetaan tietyssä ajassa. Strategiatyö sisältää keskusteluja tuotoista, osingoista, arvoista ja yrityksen missiosta – ja on erittäin tärkeää, että keskustelujen tulokset kirjataan ylös.
– Tämä ei onnistu illallisten välissä kahden päivän Lapin matkalla, vaan prosessi voi olla hyvin työläs ja se on priorisoitava pidemmälle ajanjaksolle jolloin se myös tuottaa tulosta. Yksinkertaisesti voidaan sanoa, että hallituksen ja johtoryhmän on mahdotonta ohjata yritystä kasvuun ilman selkeää omistajastrategiaa ja yhteistä tahtotilaa.
Perheyrityksissä prosessi voi pitkittyä entisestään, sillä tunnesiteet voivat vaikeuttaa tärkeiden päätösten tekemistä tai olla jopa niiden esteenä.
– Perheyrityksen saaminen kasvuun voi olla melko tunteikas projekti. Joskus käy jopa niin, että kuolleetkin vaikuttavat päätöksiin. Siksi suosittelenkin aina selkeän strategian laatimista – ja dokumentoimista – vielä kun kaikki omistajat ovat täysissä järjen voimissaan.
Unohda SWOT – keskity sen sijaan yrityksen vahvuuksiin ja markkinatrendeihin
Perinteisessä SWOT-analyysissä, jota usein käytetään strategian suunnittelun työkaluna, korostetaan kyllä vahvuuksia, mutta yrityksen heikkouksia, mahdollisuuksia ja uhkia tarkasteltaessa unohtuu usein juuri kasvun edellytys: markkinat ja trendit.
– Jos yrityksen toiminta ei vastaa markkinoiden tarpeita, kasvumahdollisuudet ovat vähäiset, Kronman toteaa.
Hän suosittelee, että strategiasta keskustellaan säännöllisesti ja sitä päivitetään, vähintään neljännesvuosittain, ja puolivuosittain olisi syytä tehdä perusteellisempi tarkastus:
– Yrityksissä on usein kiire ja strategiatyö saattaa toisinaan jäädä taka-alalle, mutta on tärkeää pitää tämä prosessi hengissä.